Verhuis op 11 december 2023!

Vrijdagavond 8 december sluiten we de deuren van de Valstraat om 18u en maandagochtend 11 december om 8u openen we in de Eduard Dompasstraat 75!

Voorschriftjes niet meer via mail of telefoon, enkel via consultatie

De coronamaatregelen liggen gelukkig al een hele tijd achter ons. We hebben ons lang moeten aanpassen aan een leven op sociale afstand. Hierdoor hebben we onze zorg ook aangepast. Veel zaken werden tijdelijk telefonisch geregeld, zoals bv. het maken van medicatievoorschriften.  
We begrijpen dat dit een praktische manier van werken is voor velen onder jullie. Jammer genoeg merken we ook belangrijke nadelen. De opvolging van het medicatiegebruik, eventuele bijwerkingen, de werkzaamheid, etc. loopt hierdoor minder goed. Bovendien zien we sommige mensen te lang niet op raadpleging. Hierdoor missen we de kans om nieuwe problemen of bepaalde evoluties op te pikken. Daarnaast is het moeilijker om de relatie met je vertrouwde arts te behouden of met nieuwe artsen op te bouwen. We willen de kwaliteit van onze zorg hoog houden en verbeteren. 
 
Daarom veranderen we vanaf 26/06 onze aanpak: er kunnen geen voorschriften meer worden aangevraagd via telefoon of mail. Voorschriften worden enkel gemaakt tijdens een consultatie.  
 
We willen natuurlijk niet dat jullie te vaak langs moeten komen, enkel voor een voorschrift. Daarom kunnen we tijdens de consultatie voor lange termijn voorschriften maken (bv. een aantal maanden of zelfs een jaar). Overleg met de arts hoe vaak hij of zij wil dat je op controle komt. Dit zal minstens 1x/ jaar zijn, afhankelijk van je individuele situatie.  
 
Om ervoor te zorgen dat niemand zonder medicatie komt te zitten, is er een overgangsperiode waarbij nog een laatste keer voorschriften via telefoon of mail kunnen worden gemaakt. Heb je medicatie nodig bel dan even naar het onthaal. Je krijgt dan nog één keer een voorschrift opgemaakt en je maakt een afspraak in de komende weken voor de bespreking van je medicatie en voor voldoende voorschriften.
We hopen op deze manier de kwaliteit van onze zorg te kunnen verbeteren.  

Dé plek voor een eerste check: Zoek Gezond

De richtlijnen van Gezondheid en Wetenschap bestaan voortaan ook in een app. Download de app om altijd -online en offline- toegang te hebben tot meer dan 900 wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen over aandoeningen, klachten, medische onderzoeken en andere gezondheidsinfo.

Samen sterk tegen corona

Op www.info-coronavirus.be vind je alle nuttige informatie terug.

Samenwerking met vroedvrouwen

Vanaf september zullen we gaan samenwerken met de vroedvrouwenpraktijk Vol Verwachting. Zij zullen de zwangerschapsbegeleiding, prenataal en postnataal, kunnen doen van onze zwangere patiënten, indien gewenst. Meer informatie over hun werkwijze vind je op hun website.

AED-toestel in het buurgezondheidscentrum

Graag informeren we u over de aanwezigheid van een Automatische Externe Defibrillator (AED) in onze praktijk. Een AED is een draagbaar toestel dat kan gebruikt worden tijdens een reanimatie bij iemand met een hartstilstand. Dit toestel vervangt de hartmassage of beademing niet, maar werkt eerder aanvullend. In bijlage vindt u een reanimatie-stappenplan.
Doordat dit toestel automatisch werkt, kan het gebruikt worden door niet-getrainde personen. De eerste 7 minuten bij een hartstilstand zijn van cruciaal belang. Als u binnen deze tijd een AED kan gebruiken, stijgen de overlevingskansen drastisch. Helaas duurt het meestal iets langer vooraleer een MUG hier in St Joris ter plekke is.
Dat is de reden waarom we dit toestel beschikbaar stellen voor de hele buurt. Het toestel hangt bij ons aan de inkom in een groene kast en de deur is nooit gesloten. Er zit wel een alarm op de kast, dus schrik niet. In deze kast vindt u ook nog eens het reanimatie-stappenplan terug. Als u de groene knop van het toestel indrukt, zal een stem u verdere instructies geven. Hiernaast ziet u hoe de electroden geplakt moeten worden.

 

Reanimeren, hoe doe je dat?

Klik op deze link om een filmpje te bekijken van het Rode Kruis Vlaanderen.