Het coronavaccin is in het land, wat nu?

Onze huisartsen en onze verpleegsters staan allemaal vierkant achter de vaccinatie en zullen zichzelf en hun familie laten vaccineren. En we willen zoveel mogelijk mensen overtuigen om zich ook te laten vaccineren. Want je beschermt niet alleen jezelf maar ook jouw medemens!
Zit je met vragen over de vaccinatie? Via onderstaande links vind je meer informatie over de vaccins en over de vaccinatiecampagne.
Zorg en Gezondheid: Laat je vaccineren
Gezondheid & Wetenschap
En met dank aan onze collega’s van wijkgezondheidscentrum De Zuidrand in Gent, onderstaand schema

Nieuwe wachtregeling

Vanaf 3 januari 2020 sluit de wachtkring van onze huisartsen (dit zijn alle huisartsen van Alken en St. Lambrechts-Herk) tijdens het weekend aan bij de centrale huisartsenwachtpost van Hasselt.
Wat betekent dit concreet voor u?
Indien u na 19u of in het weekend een huisarts nodig heeft voor acute zorg dan belt u naar het bekende nummer 011/31.54.00.
Op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond zal u terechtkomen bij de huisarts van de wachtkring Alken/St. Lambrechts-Herk die op dat moment van wacht is.
Van vrijdagavond 19u tot maandagochtend 8u (weekend) en op feestdagen zal u terechtkomen bij de centrale huisartsenwachtpost in Hasselt en zal u zich voor een consultatie naar daar moeten begeven (rechts van de hoofdingang van het Jessa Ziekenhuis) of zal er een huisbezoek ingepland worden indien mogelijk.
U kan ook rechtstreeks naar de centrale wachtpost gaan, er is altijd een arts aanwezig tussen 8u en 21u.
Patiënten uit Wellen, Nieuwerkerken of St-Truiden kunnen in het weekend best contact opnemen met de huisartsenwachtpost Bilzen/St-Truiden via 089/59.00.59 maar kunnen ook terecht op de huisartsenwachtpost van Hasselt voor een consult in het weekend (niet voor een huisbezoek)

 

Moet ik betalen bij de huisarts van wacht?
Wat u best doet indien u bij een huisarts van wacht bent, zowel op weekdagen als in het weekend:
– vertel aan de arts/medewerker dat u patiënt bent van het buurtgezondheidscentrum in Alken dat forfaitair werkt
– u betaalt de huisarts het volledige bedrag en vraagt een prestatiebriefje. Dat kan je bij ons binnenbrengen en wij betalen u terug (net zoals vroeger)
Wat zijn de huidige tarieven bij de wachtdienst in het weekend en op feestdagen?
Een raadpleging in de wachtpost: 26,27 euro, met mogelijk een toeslag van 12,95 euro.
Een huisbezoek: 58,32 euro en voor een huisbezoek tussen 21u en 8u is dit 89,41 euro.

AED-toestel in het buurgezondheidscentrum

Graag informeren we u over de aanwezigheid van een Automatische Externe Defibrillator (AED) in onze praktijk. Een AED is een draagbaar toestel dat kan gebruikt worden tijdens een reanimatie bij iemand met een hartstilstand. Dit toestel vervangt de hartmassage of beademing niet, maar werkt eerder aanvullend. In bijlage vindt u een reanimatie-stappenplan.
Doordat dit toestel automatisch werkt, kan het gebruikt worden door niet-getrainde personen. De eerste 7 minuten bij een hartstilstand zijn van cruciaal belang. Als u binnen deze tijd een AED kan gebruiken, stijgen de overlevingskansen drastisch. Helaas duurt het meestal iets langer vooraleer een MUG hier in St Joris ter plekke is.
Dat is de reden waarom we dit toestel beschikbaar stellen voor de hele buurt. Het toestel hangt bij ons aan de inkom in een groene kast en de deur is nooit gesloten. Er zit wel een alarm op de kast, dus schrik niet. In deze kast vindt u ook nog eens het reanimatie-stappenplan terug. Als u de groene knop van het toestel indrukt, zal een stem u verdere instructies geven. Hiernaast ziet u hoe de electroden geplakt moeten worden.

 

Reanimeren, hoe doe je dat?

Klik op deze link om een filmpje te bekijken van het Rode Kruis Vlaanderen.