Samen sterk tegen corona

Op www.info-coronavirus.be vind je alle nuttige informatie terug.

Symptomen? Positieve zelftest? Coronatest nodig?

Op de website mijncoronatest.be van Domus Medica staan de nodige links overzichtelijk weergegeven.
Is de test negatief? Je hoeft niet in quarantaine of isolatie
Is de test positief? Je moet 7 dagen in isolatie (de dag waarop je symptomen begonnen zijn is dag 0). Op dag 8 mag je uit isolatie als je minstens 3 dagen geen koorts (meer) hebt en/of als jouw symptomen verbeterd zijn. Blijf dan wel nog 3 dagen extra voorzichtig (mondmasker, contacten beperken).
Indien je een ziekteattest nodig hebt voor jouw werkgever dan kan je ons onthaal contacteren en dan maakt onze arts een attest op.

Hier bouwt het buurtgezondheidscentrum

Sommigen onder jullie hebben het misschien al gezien, maar sinds begin september zijn de ruwbouwwerken van onze nieuwe praktijk gestart. Ga zeker eens een kijkje nemen op de hoek van de Eduard Dompasstraat en de St-Jorisstraat.
Vermoedelijk zijn jullie wel benieuwd hoe de praktijk er zal uitzien. Deze 3D-beelden geven alvast een eerste indruk van het eindresultaat. Wij zijn alvast enthousiast en kijken reikhalzend uit naar onze verhuizing! Naar verwachting kunnen we eind 2022/ begin 2023 verhuizen.

Samenwerking met vroedvrouwen

Vanaf september zullen we gaan samenwerken met de vroedvrouwenpraktijk Vol Verwachting. Zij zullen de zwangerschapsbegeleiding, prenataal en postnataal, kunnen doen van onze zwangere patiënten, indien gewenst. Meer informatie over hun werkwijze vind je op hun website.

Bingli: kom voorbereid naar uw afspraak

Sinds enkele jaren bieden we je de mogelijkheid om online een afspraak te boeken via mijnonlineagenda. Zij zijn nu een partnerschap aangegaan met de chatbot Bingli. Na het boeken van de afspraak, krijg je de keuze om al dan niet via Bingli een vragenlijst in te vullen. Bingli vraagt je meteen naar je klachten, waarna extra vragen worden gesteld op basis van intelligente algoritmes, gebaseerd op medische besliskunde. Hierdoor wordt er tijd gewonnen: tijd voor empathie, tijd voor het geven van meer informatie of het beantwoorden van vragen, kortom tijd voor meer persoonlijke interactie.
Ben je benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Kijk eens op deze instructievideo of probeer het gewoon zelf eens uit bij je volgend bezoek!

Einde van het papieren voorschrift

Sinds 1 januari 2020 zijn we verplicht om een elektronisch geneesmiddelenvoorschrift (Recip-e) te maken, maar tot nog toe werd meestal ook nog een papieren of digitale afprint gemaakt voor de patiënt. Vanaf nu is het echter toegelaten om zonder een bewijs van voorschrift naar de apotheek te gaan om jouw medicatie af te halen.
Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Alles begint nog steeds bij de patiënt die een voorschrift vraagt aan de huisarts, telefonisch of tijdens een consult. De huisarts maakt dan het voorschrift op zijn computer en via het e-Health systeem is dit dan bij elke apotheek opvraagbaar. Vervolgens kan de patiënt met zijn/haar identiteitskaart naar de apotheker gaan zonder dat hij/zij een papieren voorschrift of een digitale versie van het voorschrift moet afgeven of tonen.
Let op! Als je telefonisch een voorschrift aanvraagt dan kan je jouw medicatie de dag nadien bij de apotheker ophalen. Als de huisarts tijdens jouw consultatie een voorschrift maakt is dit in principe onmiddellijk bij de apotheek beschikbaar.
Heb je liever dat jouw voorschriften toch afgedrukt worden, laat het weten aan het onthaal of aan je arts. Wij zien er in ieder geval enkel voordelen in: minder inkt- en papierverbruik, meer tijdswinst, gemakkelijkere zorg op afstand, … Zo hebben we bijvoorbeeld al iemand kunnen helpen die in Oostende zat en dringend medicatie nodig had 🙂

AED-toestel in het buurgezondheidscentrum

Graag informeren we u over de aanwezigheid van een Automatische Externe Defibrillator (AED) in onze praktijk. Een AED is een draagbaar toestel dat kan gebruikt worden tijdens een reanimatie bij iemand met een hartstilstand. Dit toestel vervangt de hartmassage of beademing niet, maar werkt eerder aanvullend. In bijlage vindt u een reanimatie-stappenplan.
Doordat dit toestel automatisch werkt, kan het gebruikt worden door niet-getrainde personen. De eerste 7 minuten bij een hartstilstand zijn van cruciaal belang. Als u binnen deze tijd een AED kan gebruiken, stijgen de overlevingskansen drastisch. Helaas duurt het meestal iets langer vooraleer een MUG hier in St Joris ter plekke is.
Dat is de reden waarom we dit toestel beschikbaar stellen voor de hele buurt. Het toestel hangt bij ons aan de inkom in een groene kast en de deur is nooit gesloten. Er zit wel een alarm op de kast, dus schrik niet. In deze kast vindt u ook nog eens het reanimatie-stappenplan terug. Als u de groene knop van het toestel indrukt, zal een stem u verdere instructies geven. Hiernaast ziet u hoe de electroden geplakt moeten worden.

 

Reanimeren, hoe doe je dat?

Klik op deze link om een filmpje te bekijken van het Rode Kruis Vlaanderen.