Nieuwe medewerker!

Misschien heeft u haar al gehoord of gezien, maar sinds begin maart maakt Christine deel uit van ons onthaalteam! Christine heeft al jaren ervaring in een onthaalfunctie in de zorg en we zijn ervan overtuigd dat zij u op gepaste wijze zal verder helpen!

Op reis naar het buitenland?

Vanaf 1 juli zal iedereen die volledig gevaccineerd of genezen is van corona zonder bijkomende test of quarantaine kunnen reizen binnen de Europese Unie. Als je niet aan die voorwaarden voldoet, moet je een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Voldoe je aan één van deze drie voorwaarden dan kan je een corona-certificaat aanvragen.
Toch blijft het ook dan belangrijk om de regels van jouw bestemming op te zoeken, want de landen kunnen bijvoorbeeld wel nog individueel beslissen hoelang een negatieve PCR-test geldig is en vanaf welke leeftijd een test nodig is.
Meer informatie over reizen vindt u op www.info-coronavirus.be , op https://reopen.europa.eu/nl en op de website van Buitenlandse Zaken

 

Een coronatest nodig voor een buitenlandse reis?

De overheid heeft aangekondigd dat niet-gevaccineerden 2 gratis PCR-testen kunnen krijgen. Daarvoor krijgt u een persoonlijke code, beschikbaar via www.mijngezondheid.be vanaf 28 juni. Om in te loggen op mijngezondheid.be heeft u uw ID-kaart nodig en uw pincode hiervan. Deze code blijft 10 dagen geldig, na aanvraag.
Als u een PCR-test nodig heeft om naar het buitenland te gaan dan kan u hiervoor niet terecht bij de huisarts. Je kan je wel laten testen in een testcentrum of een labo. Je hebt dus geen code nodig van de huisarts.
Het testresultaat is beschikbaar binnen 36u, via de CovidSafeBE-app of via www.myhealthviewer.be

 

Labo CMA www.cma.be
Labo Rigo www.laborigo.be
Triagecentrum Hasselt https://www.herkenrodehuisartsen.be/nl/covid-19-testcentrum
Op deze website kan je alle testcentra en -labo’s in België terugvinden.

 

Het corona-certificaat aanvragen?

Het certificaat kan u op drie manieren verkrijgen:
door de app CovidSafeBE te installeren op uw smartphone, door in te loggen op www.mijngezondheid.be ofwel telefonisch (078 78 78 50).
Alle informatie vindt u hier terug: https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat

AED-toestel in het buurgezondheidscentrum

Graag informeren we u over de aanwezigheid van een Automatische Externe Defibrillator (AED) in onze praktijk. Een AED is een draagbaar toestel dat kan gebruikt worden tijdens een reanimatie bij iemand met een hartstilstand. Dit toestel vervangt de hartmassage of beademing niet, maar werkt eerder aanvullend. In bijlage vindt u een reanimatie-stappenplan.
Doordat dit toestel automatisch werkt, kan het gebruikt worden door niet-getrainde personen. De eerste 7 minuten bij een hartstilstand zijn van cruciaal belang. Als u binnen deze tijd een AED kan gebruiken, stijgen de overlevingskansen drastisch. Helaas duurt het meestal iets langer vooraleer een MUG hier in St Joris ter plekke is.
Dat is de reden waarom we dit toestel beschikbaar stellen voor de hele buurt. Het toestel hangt bij ons aan de inkom in een groene kast en de deur is nooit gesloten. Er zit wel een alarm op de kast, dus schrik niet. In deze kast vindt u ook nog eens het reanimatie-stappenplan terug. Als u de groene knop van het toestel indrukt, zal een stem u verdere instructies geven. Hiernaast ziet u hoe de electroden geplakt moeten worden.

 

Reanimeren, hoe doe je dat?

Klik op deze link om een filmpje te bekijken van het Rode Kruis Vlaanderen.