Heropstart reguliere zorg

Vanaf 4 mei mogen huisartspraktijken opnieuw niet-urgente raadplegingen organiseren. Het veilig heropstarten van de zorg heeft als doel om de gepaste zorg te geven aan chronische patiënten, een antwoord te bieden op acute zorgvragen en te vermijden dat patiënten zich uit angst voor COVID-19-besmetting niet zouden wenden tot hun huisarts en daardoor zorg uitstellen.
Om jullie in alle veiligheid te kunnen ontvangen hebben we een aantal voorzorgsmaatregelen genomen, lees ze even goed door.

 

We vragen om voor het binnenkomen de HANDEN te ontsmetten met alcogel. Er staat bij de voordeur een pompje ter beschikking.
Meer informatie over goede handhygiëne:
https://www.vousetesendebonnesmains.be/nl/handhygiene

———————————————————————–

We vragen om voor het binnenkomen een MONDMASKER te dragen dat de mond en de neus bedekt. Mocht je nog niet beschikken over een mondmasker dan kan je er een vragen aan de onthaalbalie. We hebben echter maar een beperkte hoeveelheid mondmaskers ter beschikking, dus als het kan vragen we om zelf een mondmasker mee te nemen.
Bij gebruik van een mondmasker is het heel belangrijk om dit juist aan en uit te doen en het stof niet met de handen aan te raken. Meer informatie over mondmaskers: https://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/
Via deze link zie je een filmpje hoe je een mondmasker veilig aan en uit kan doen.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/21/soorten-mondmaskers/

———————————————————————-

Een afspraak maken kan enkel telefonisch. De online agenda blijft voorlopig op non-actief. We noteren jouw telefoonnummer en de arts belt jou zo snel mogelijk op. Hij of zij zal op basis van enkele vragen beoordelen of een consultatie in de praktijk ingepland kan worden.

———————————————————————-

We vragen om slechts met 1 persoon naar de consultatie te komen, tenzij het niet anders kan.

———————————————————————

In onze wachtzaal kunnen maximaal 3 personen zitten. We organiseren de afspraken zodanig dat de kans dat er meer patiënten aanwezig zijn beperkt wordt. Mocht de wachtzaal toch volzet zijn dan vragen we om buiten of in de auto te wachten, nadat je je hebt aangemeld bij het onthaal.

———————————————————————

Voorschriften voor medicatie kunnen ook nog steeds telefonisch of via mail worden aangevraagd.

———————————————————————

Er is ook de mogelijkheid tot aanvraag van een videoconsultaties, via de tool Praatbox/Jitsi. Mensen die dit als een meerwaarde beschouwen, kunnen dit aanvragen via het onthaal. U vindt hieronder meer informatie.

 

 

Videoconsultaties

Momenteel experimenteren we met videoconsultaties, via de tool Praatbox. Zij die dit wensen te proberen, kunnen hiervoor telefonisch een afspraak maken via ons telefoonnummer 011/31.31.84. De arts zal je op het moment van de afspraak een persoonlijke link e-mailen. Zorg dus dat je tijdig klaar zit en regelmatig je mailbox checkt. Voor een goed gesprek is bovendien een rustige omgeving, een stabiele internetverbinding, een camera en microfoon nodig. Uiteraard is dit ook kosteloos.
Er bestaan 2 mogelijkheden:
  1. Via een smartphone: U installeert voorafgaand de gratis app Jitsi Meet
  2. Via een laptop of PC: U opent de link rechtstreeks uit je e-mail (Chrome zou het beste werken)
Dit gesprek is even vertrouwelijk als een gewone consultatie en mag dus niet opgenomen of gestreamd worden. De gesprekken zijn end-to-end en peer-to-peer beveiligd, dus de inhoud loopt niet via de server maar rechtstreeks tussen de twee gesprekspartners.
Voor veelgestelde vragen over het gebruik van het gebruikte medium: https://praatbox.be/pages/nl/vragen.html
Gezien het voor ons om een experimentfase gaat willen we graag feedback over jullie ervaring met het gevoerde videoconsult. U zou er ons plezier mee doen om na het videoconsult een korte enquête (5 vragen) in te vullen door op de link hieronder te klikken. Dank!
Start de enquête

Het Coronavirus is in het land, wat nu?

De verspreiding van het Coronavirus neemt nu ook in Europa toe. Het nieuwe virus is besmettelijker dan de gewone griep (niemand heeft er weerstand tegen en er bestaat geen vaccin) en vermoedelijk overlijden er ook iets meer mensen aan. Daarom wordt er geprobeerd de verspreiding van het virus te beperken.
Ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaarder voor ernstige symptomen.
Wat kan je zelf doen om het risico om besmet te raken te beperken?
Op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/ vind je de nodige informatie. De belangrijkste regels zijn:
  1. Handhygiëne! Was regelmatig je handen met zeep (eventueel kan je ook alcogel gebruiken) en vermijd handen geven. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
  2. Hoest of nies in een papieren zakdoek of in de binnenkant van je elleboog en gooi het papieren zakdoekje in een afsluitbare vuilbak.
Sowieso is een algemeen gezonde levensstijl de beste verdediging tegen virale infecties: gezond eten, voldoende bewegen en voldoende slaap.
Wat te doen als je vermoedt dat je besmet bent met het Coronavirus?
  1. Blijf thuis en ga niet in een wachtzaal zitten.
  2. Neem telefonisch contact met onze praktijk. De huisarts zal telefonisch een consultatie doen en verder met u een individueel beleid opstellen.

Nieuwe wachtregeling

Vanaf 3 januari 2020 sluit de wachtkring van onze huisartsen (dit zijn alle huisartsen van Alken en St. Lambrechts-Herk) tijdens het weekend aan bij de centrale huisartsenwachtpost van Hasselt.
Wat betekent dit concreet voor u?
Indien u na 19u of in het weekend een huisarts nodig heeft voor acute zorg dan belt u naar het bekende nummer 011/31.54.00.
Op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond zal u terechtkomen bij de huisarts van de wachtkring Alken/St. Lambrechts-Herk die op dat moment van wacht is.
Van vrijdagavond 19u tot maandagochtend 8u (weekend) en op feestdagen zal u terechtkomen bij de centrale huisartsenwachtpost in Hasselt en zal u zich voor een consultatie naar daar moeten begeven (rechts van de hoofdingang van het Jessa Ziekenhuis) of zal er een huisbezoek ingepland worden indien mogelijk.
U kan ook rechtstreeks naar de centrale wachtpost gaan, er is altijd een arts aanwezig tussen 8u en 21u.
Patiënten uit Wellen, Nieuwerkerken of St-Truiden kunnen in het weekend best contact opnemen met de huisartsenwachtpost Bilzen/St-Truiden via 089/59.00.59 maar kunnen ook terecht op de huisartsenwachtpost van Hasselt voor een consult in het weekend (niet voor een huisbezoek)

 

Moet ik betalen bij de huisarts van wacht?
Wat u best doet indien u bij een huisarts van wacht bent, zowel op weekdagen als in het weekend:
– vertel aan de arts/medewerker dat u patiënt bent van het buurtgezondheidscentrum in Alken dat forfaitair werkt
– u betaalt de huisarts het volledige bedrag en vraagt een prestatiebriefje. Dat kan je bij ons binnenbrengen en wij betalen u terug (net zoals vroeger)
Wat zijn de huidige tarieven bij de wachtdienst in het weekend en op feestdagen?
Een raadpleging in de wachtpost: 26,27 euro, met mogelijk een toeslag van 12,95 euro.
Een huisbezoek: 58,32 euro en voor een huisbezoek tussen 21u en 8u is dit 89,41 euro.

AED-toestel in het buurgezondheidscentrum

Graag informeren we u over de aanwezigheid van een Automatische Externe Defibrillator (AED) in onze praktijk. Een AED is een draagbaar toestel dat kan gebruikt worden tijdens een reanimatie bij iemand met een hartstilstand. Dit toestel vervangt de hartmassage of beademing niet, maar werkt eerder aanvullend. In bijlage vindt u een reanimatie-stappenplan.
Doordat dit toestel automatisch werkt, kan het gebruikt worden door niet-getrainde personen. De eerste 7 minuten bij een hartstilstand zijn van cruciaal belang. Als u binnen deze tijd een AED kan gebruiken, stijgen de overlevingskansen drastisch. Helaas duurt het meestal iets langer vooraleer een MUG hier in St Joris ter plekke is.
Dat is de reden waarom we dit toestel beschikbaar stellen voor de hele buurt. Het toestel hangt bij ons aan de inkom in een groene kast en de deur is nooit gesloten. Er zit wel een alarm op de kast, dus schrik niet. In deze kast vindt u ook nog eens het reanimatie-stappenplan terug. Als u de groene knop van het toestel indrukt, zal een stem u verdere instructies geven. Hiernaast ziet u hoe de electroden geplakt moeten worden.

 

Reanimeren, hoe doe je dat?

Klik op deze link om een filmpje te bekijken van het Rode Kruis Vlaanderen.